Borba za prevlast

Mnogi brakovi i veze, mnogi rodbinski, prijateljski i kolegijalni odnosi opterećeni su stalnim razmiricama, koje izbijaju povodom najmanjeg povoda a često i bez ikakvog vidljivog razloga. Suština ovih razmirica nije u predmetu oko koga se vode, već u nečem drugom – u neprekidnoj i ogorčenoj borbi za prevlast. Ljudi tu ne popuštaju jedni drugima ne zato što je stvar oko koje se sukobljavaju važna ili što im je do nje posebno stalo. Sam povod je krajnje nebitan i lako ga je naći čak i kad stvarno ne postoji. Tu je istinski važno samo jedno – ko će nad kim odneti prevagu. Tu je jedino važno dokazati ko je u pravu, ko je kome šta pokazao i dokazao, ko je glavniji, ko vodi prvu a ko drugu reč, ko je pametniji i sposobniji, ko ima da sluša a ko da određuje i odlučuje.

Razlozi koji se u ovim razmiricama potežu ne služe rasvetljavanju često izmišljenog problema već su otrovne strele koje se odapinju kako bi što ljuće ranile protivničku stranu. I lako bivaju zamenjeni prebacivanjima i prikrivenim ili otvorenim uvredama.

Po pravilu se traže saveznici koji se uvlače u sukob kao pojačanje zaraćenim stranama. Umesto da se rešavaju, promlemi se umnožavaju kako bi se umnožavali razlozi za trvenja.

Borba za prevlast neizbežno truje svaki odnos u koji se uplete i zagorčava život onima koji su njome obuzeti.

Kloniti se borbe za prevlast je osnovni preduslov za uspostavljanje dobrih i zdravih odnosa sa onima sa kojima živimo i radimo.

Mnogo je važnije kako živimo od toga ko je koga nadvladao, prevladao, savladao. Ko god iz borbe za prevlast izašao kao pobednik, ishod je uvek jalov. I za pobednika i za pobeđenog.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather