Glavobolje

Mnogi ljudi, a naročito žene, pate od teških glavobolja kojih pokušavaju da se reše pomoću raznih sredstava protiv bolova. U čemu, u najboljem slučaju, uspevaju samo privremeno. Retki su oni koji uzrok glavobolja traže u sebi samima. Glava ne boli bezrazložno. Ona je često tek fizički izraz emocionalnih muka.

Kad «glava puca», događa se to zato što se u nama zbiva nešto što podiže unutrašnju napetost do nepodnošljivosti. Ili zato što se u nama otima nešto što pokušavamo da kontrolišemo i potisnemo. Ponekad i zato što prekomernom patnjom želimo da nešto postignemo. Da nekog optužimo ili da nešto iznudimo.
Evo kako je neke od uzroka svojih glavobolja otkrila žena koju ćemo zvati Svetlana.
Svetlana je imala teške i česte glavobolje koje su u njoj budile strah od tumora. Lekarski pregledi su, međutim, pokazivali da je sve u redu. Već je počela da misli kako je osuđena na pakao glavobolja je jednostavno tome «po konstituciji sklona».
A onda je jednog dana klupko stalo da se odmotava.
U njihovom stanu je priređena mala proslava povodom muževljevog unapređenja. Radovala se tom unapređenju i toj proslavi. Uložila je mnogo snage i truda u njenu pripremu. Istina, tokom dana se pomalo pribojavala da će je glava ponovo zaboleti ali je sebi naredila da o tome ne misli. Bio je to dan koji nije želela da bilo čim pokvari.
Međutim, dogodilo se ono od čega je strahovala – glava ju je u toku proslave zabolela i to neizdrživom silinom. Najpre je pokušala da ništa ne pokaže, ali nije išlo. Što se više trudila da ga savlada, bol je sve više jačao. Krišom je popila par tableta ali ništa nije pomoglo.
Na kraju je morala da se povuče u sobu, što je ipak izazvalo manje pitanja i uznemirenja nego što se bojala.
Legla je i pokušala da zaspi, onako obučena, dok je do nje dopirao prigušeni žamor glasova iz susedne prostorije.
Oni se tamo zabavljaju a ja ovde patim i na mene niko ne misli, proletelo joj jednog trenutka. Ta pomisao ju je naterala da se sažali na sebe što joj je donelo olakšanje i omogućilo da zaspi.
Ujutru se našla zatečena pred poslom koji ju je čekao. Trebalo je pospremiti posledice sinoćnjeg slavlja. Mrzovoljno je odmeravalo svo to posuđe.
Glava je ponovo počela da boli.
Odjednom je pomislila na vodenicu i na izraz «naklapa kao vodenica». Zatim je pomislila na svog muža koji je još uvek spavao i prisetila se kako on čitavo sinoćno veče prosto «usta nije zatvarao».
Osetila kako u njoj raste bes. Ovoga puta nije pokušala da ga potisne kako je to inače činila. Naprotiv, pustila je da je svu prožme i glavobolja je nestala.
Tada je shvatila koliko je ljuti što njen muž zapravo nikada ne zatvara usta i što pored njega niko ne može da dođe do reči. Naročito ne ona. Kad god pokušava da nešto kaže, on je naprosto poklopi.
Razumela je da su glavobolje bile posledica njenih pokušaja da potisne bes koji ju je svu prožimao. Bes jer je zapostavljena, skrajnuta, ugušena.
U njihovom odnosu je sve bilo podređeno njenom mužu. Njegovoj ambiciji i njegovoj potrebi «da paradira» i «da se pokaže».
Njene želje, potrebe i planovi nisu značili ništa.
Bilo je to nepravedno. Da li bi bez nje bilo njegovog uspeha? Sa gorčinom je pomislila šta je sve zanemarila kako bi mu bila od koristi. I koliko je svojih interesovanja i želja ugušila da njemu ne bi bila na smetnji.
Dugo je potiskivala tu istinu, kao i bes koji je u njoj rastao zbog vlastite podređenosti. Jedino su česte, duge i jake glavobolje bile izraz nesvesnog ogorčenja koje je pokušavala da ukroti i odstrani.
Postojao je još jedan uzrok glavobolja. Ne znajući zapravo šta čini, Svetlana je glavoboljama uzalud pokušavala da na sebe skrene pažnju muža koji ju je zanemariovao, ali i da ga kazni, želeči da mu nametne osećanje krivice.
Bilo je to uzalud jer čovek sa kojim je živela nije primećivao nikog osim sebe i nije bio zainteresovan ni za šta izuzev za svoju ambiciju i svoju potrebu da uvek bude u centru pažnje.
Svetlana se suočila sa svojim ogorčenjem kao i sa svojom potrebom da patnjom skrene pažnju na sebe i kazni druge. To suočavanje ju je ne samo vremenom izbavilo od mučnih glavobolja već je učinilo i snažnijom ličnošću.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather