Gubitnik

Ništa njemu ne polazi za rukom. Omane šta god da pokuša, uprska čega god da se poduhvati. Iako stalno trpi poraze, gubitnik ne voli da gubi. Sebe proklinje kao nesposobnjakovića, ali njegovo gubitništvo nije posledica njegovih nedovoljnih sposobnosti već nečeg drugog. Uprkos ponavljanim neuspesima, gubitnik nije ništa lošiji od drugih. Njegove mogućnosti su često veće, nikako manje od mogućnosti onih koji daleko bolje prolaze, ali on nekako ne ume da svoje sposobnosti iskoristi. Ili, tačnije, sebi zabranjuje da ih koristi.

Gubitnik je sapeta osoba, koja je samu sebe sputala, koja je sama sebi vezala ruke i noge. Osoba koja živi tek delom svojih sposobnosti i mogućnosti.

Gubtinik je samog sebe osudio na bolne poraze i mučne neuspehe.

Ne uspeva jer sebi zabranjuje da uspe, trpi poraze jer sebi zabranjuje pobede.

Boji se da bi mu pobede i uspesi mogli navući na vrat zavist, neprijateljstvo, mržnju onih koje je prevazišao. Lakše mu je da zaostane nego da bude izložen napadima onih koje je pretekao. Gubitnik ne bi da izaziva, zato će se, podsvesno, postarati da uprska i zabrlja, iako po svojim spsobnostima to ne bi morao, iako zbog toga pati.

Ne bi da se ističe jer strahuje da će istaknut postati uočljivija i lakša meta, koja prosto poziva da se po njoj raspali.

Čini mu se da je sigurnije biti među poslednjima nego među prvima – ljudi ne opraštaju ako isprednjačiš i ako ih nadmašiš. Nesposonjaković će, veruje, izazvati sažaljenje i samilost ali će se zato ubilački bes sručiti na glavu onog ko se drznuo da uspe.

Gubitnik se krije iza svoje prividne nesposobnosti. Gubitništvo je zaklon u koji se uvlači.

U potaji ga, međutim, razdire žudnja za uspehom, pobedom, moći, pred kojom, uplašen, unezveren, beži u nove promašaje i neuspehe.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather