Kupovina kao rat

Gordana kupovinu doživljava kao rat. Svaki njen odlazak u šoping je neka vrsta borbenog pohoda iz koga se mora vratiti kao pobednik. U suprotnom je čekaju žestoki jed i teška potištenost. Svoj rat Gordana vodi protiv prodavaca i proizvođača koje smatra prepredenim huljama, vazda spremnim da joj za prevelike pare uvale bofl i škart. I uvek gotovim da je prevare i tako ponize.

Njeni pohodi su dugi i isrcpljujući. U stanju je da obigra gotovo čitav grad. Da satima i satima njuška, razgleda, prevrće sa upornošću psa tragača. Da ispituje i istražuje sa tvrdokornošću profesionalnog detektiva. Da se žustro i dugo raspravlja sa prodavcima ne bi li razobličila njihove podvale ili za sebe izdejstvovala makar i najmanju povlasticu. Da se bez zazora cenjka za svaki dinar. Kupiti jeftinije i pod povoljnijim uslovima od drugih je za nju više stvar ponosa, manje para. Više časti nego novca. Time i sebi i drugima dokazuje svoje sposobnosti i svoju nadmoć.

Kada joj pohod ispadne kako valja, pokazuje svoj plen sa ponosom ratnika. Opširno opisuje način na koji je stečen, ističe njegove prednosti koje se ne daju uporediti sa cenom koja je za njega plaćena.

Na svojim pohodima ne oseća umor. Naprotiv, nosi je neka čudnovata energija. U kupovinama se oseća življom i snažnijom nego ikad.

Ponekad joj se dogodi da nasedne. Tada se danima uvija od jeda i prosto ne zna da li bi rastrgla sebe ili onog ko ju je nasamario. Kada god je u prilici, čini sve da se ljuto osveti, zagorčavajući život tom prodavcu ili proizvođaču grdnjama, protestima, žalbama, pritužbama, dojavama. Pokušava sve što je u njenoj moći da vrati robu i iznudi nadoknadu. Povremeno biva ismejana i tada joj se čini da će prosto pući od nemoćnog besa.

Te svoje poraze prikriva kao najveću sramotu.

Kao sramotu prikirva i neodlučnost koja je često rastrže. Da li kupiti ovo ili ono? Da li kupiti odmah, jer sutra toga možda neće biti i jer će uslovi možda biti nepovoljniji ili sačekati jer se može dogoditi da bude jeftinije ili da se nađe nešto bolje?

Neodlučnost dovodi u sumnju njenu sposobnost da prosudi i proceni. Zato je peče kao žeravica.

Za Goradnu biti prevaren znači biti ponižen. Znači ispasti glupak, idiot, budala i samim tim biti svrstan u red nižih bića. Za nju je život igra magarca u kojoj je najvažnije pitanje ko će koga osamariti i nasamariti.

To pitanje je postalo njena opsesija koja briše sve drugo. Gordana ne može da se pomiri sa jednostavnom činjenicom da čovek ne može uvek biti na dobitku. Zato je strah da ne bude prevarena je od njenog života napravio pustinju.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather