Nametanje osećanja manje vrednosti

Svakodnevno, od jutra do sutra, mediji se svim silama upinju da nametnu osećanje manje vrednosti. Zasipaju ljude predstavama osoba koje ih daleko nadilaze sposobnostima, mogućnostima, izgledom. Cilj je da se čovek, u poređenju sa takvim osobama, oseti sićušnim, ništavnim, jadnim.

Cilj je da, prezrevši sebe, odustane od svog života i da se ničice prostre pred medijski proizvedenim idolima, koje će obožavati. Da se od aktivnog bića pretvori u pasivnog poklonika, koji će, umesto da živi vlastitim životom, pratiti živote i podvige onih kojima je nateran da se divi, kojima je primoran da se klanja, a da zapravo nije svestan prinude kojoj je izložen. Pokušaće možda i da ih u ponečemu oponaša, u beznadežnom naporu da makar za koji milimetar smanji nepremostivi jaz između sebe samog i onih koje su mediji obdarili njemu nedostupnim osobinama i moćima.

Cilj je da se čovek pretvori u roba koji će poslušno rmbati da bi još poslušnije kupovao ono što mu idoli preporuče i živeo onako kako mu oni nalažu.

Idoli, sve te zvezde i zvezdice, stvaraju se sistemski. U tome učestvuje jedna moćna mašinerija čiji je cilj da porobi čoveka tako što će ga naterati da se oseti bezvrednim.

Mnogi od onih koji su pali u ropstvo postaju dobrovoljni saradnici ove opake mašinerije. Vrše pritisak na druge da se potčine. Pokušavaju da svakome nametnu ono što im je samima nametnuto. Budno motre da neko ne iskače. Napadaju, omalovažavaju, ismevaju one koji se opiru. Čini im se da tako i sami učestvuju u moći.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather