Nasilje

Okruženi smo rastućim i sve svirepijim nasiljem. Divljačke tuče u kojima se ne biraju sredstva i čiji je cilj da se osakati, unakazi, uništi. Provale rušilačkog besa. Drska i bezobzirna razbojništva. Mučenja i mrcvarenja. Najsurovija iživljavanja svake vrste. Ubistva zbog najsitnijih povoda, ponekad bezrazložna. Često čudovišno hladnokrvna. Sve su to postali svakodnevni prizori. Nasilje vreba na svakom koraku. Zahvata i ugrožava sve. Posebno opako mlade, naročito decu. Sa jezom se pitamo – kuda to idemo? I kako to zaustaviti? Mnogi polažu uzaludne nade u pojačanu državnu represiju. Savremeno nasilje, međutim, ima svoje duboke psihološke i civilizacijske uzroke i sa njim se policijskim putem ne može izaći na kraj.

U osnovi svakog nasilja leži slabost – snaga i nasilništvo nemaju ničeg zajedničkog. Što je ličnost slabija, to je sklonija nasilju. Nasiljem pokušava, i naravno ne uspeva, da nadoknadi nedostatak unutrašnje suštine i prevaziđe osećanje slabosti koje je užasava.

Slaba ličnost nije uspela da izgradi vlastiti svet, sa vlastitim osećanjima, interesovanjima i vrednostima. Zato se oseća izgubljenom i ugroženom.

Izgubljenost i ugroženost rađaju strah, strah stvara nasilje. Što je čovek uplašeniji, to je nasilniji i suroviji.

Slaba ličnost je lišena samopoštovanja. Nasiljem pokušava da nekako podigne svoje a sruši tuđe samopoštovanje. Cilj joj je da ponizi druge jer se sama oseća poniženom. Da osakati jer je sama duševno osakaćena.

Slaboj ličnosti nedostaje unutrašnja sigurnost i zato predstavlja ozbiljnu pretnju po sigurnost drugih.

Njen život nema unutrašnjeg smisla i zato je sklona da i druge gurne u besmisao nasilja.

Ne poznaje životnu radost i zato oko sebe širi očaj.

Nasilja je sve više jer je snažnih i izgrađenih ličnosti sve manje. Što je najgore, civilizacija u kojoj živimo nema za cilj razvoj ličnosti već njeno uništenje. Ta civilizacija proizvodi nesigurne, izgubljene, uplašene, samopoštovanja lišene, emocionalno osakaćene očajnike koje naslepo udaraju oko sebe.

Ukoliko želimo da stanemo na put rastućem nasilju, moramo promeniti civilizacijske vrednosti i, umesto bezglave jurnjave za novcem i statusom, umesto sumanute potrošačke utakmice, postaviti razvoj samosvojne ličnosti kao osnovni cilj.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather