Nestrpljenje

Nestrpljiv čovek bi da sve dobije i sve postigne odmah, bez odugovlačenja i odlaganja. Takvom čoveku sve mora biti smesta na raspolaganju i sve mu iz cuga mora poći za rukom. U protivnom dobija napada ojađenosti, potištenosti ili besa. Počinje da se duri i gubi svako interesovanje. Prepreke i odlaganja ga naprosto izbezumljuju. Želi da sve teče glatko, kao podmazano. Bez otpora i zastajkivanja. Živi od trenutka do trenutka. Ne poznaje perspektivu nečeg što raste i što se razvija. Svako sutra mu izgleda beskonačno daleko a svaka teškoća koja iskrsne nesavladiva. Ogorčen je na okolnosti i ljude jer osujećuju njegove namere i želje, što doživljava kao tešku i nezasluženu nepravdu.

Nestrpljiva ličnost se lako obeshrabri i lako odustaje, potajno uverena da ono što ne dobije ili ne postigne odmah, neće ostvariti nikad. Dovoljno je da nešto zastane ili zaškripi, pa da se upali alarm koji poziva na bekstvo. To život takve osobe pretvara u jalov niz započetih i nezavršenih pokušaja.

Takav čovek ne ulaže sebe ni u šta što čini. Ostaje po strani, kao da sedi negde na ivici vlastitog života.

Nestrpljiv čovek ne ulaže sebe jer u sebe ne veruje. Jer duboko sumnja u svoje mogućnosti i svoje sposobnosti.

Ostajući po strani zapravo spasava svoj ponos.

Osujećenja svojih želja i namera doživljava kao gorke i ponižavajuće poraze. Ako, međutim, ostane po strani, ti porazi i nisu njegovi.

Nestrpljenje je izraz teške sumnje u vlastite sposobnosti i pokušaja da se ta sumnja i pred samim sobom prikrije zahtevom da ljudi i okolnosti budu na usluzi. U svakom pogledu, bez ograničenja i smesta.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather