Odricanje

Jasno je da ne možemo sve imati. Niti je to potrebno. Ali često sebi uskraćujemo i ono što nam je dostupno, ono što nam treba, što nas ispunjava ili nam donosi zadovoljstvo. Odricanje se ne odnosi samo na materijalne stvari. Ono se proteže nas sve oblasti života. Možemo se odreći ne samo ove ili one stvari, već sebi možemo uskratiti i radost, neku delatnost (stvaralaštvo ili igru, na primer), nečije društvo, pomoć koja nam je neophodna.

Ono što činimo ima neku iako pretežno nesvesnu svrhu.

Šta se želi postići odricanjem?

Neki odricanjem pokušavaju da sebi obezbede duševni mir. Ne dopuštaju sebi da bilo šta žele kako ih ništa ne bi moglo uznemiriti. Ne dozvoljavaju da im išta pričini zadovoljstvo ili radost, kako im ništa ne bi moglo naneti tugu ili bol. Njihova ravnodušnost se, međutim, pretvara u otupelost i učmalost.

Neki bi da odricanjem dosegnu nezavisnost. Sebi uskraćuju ono što dolazi spolja kako ne bi ni od čega zavisili. Obuzdavaju sebe iz straha da bi mogli postati robovi vlastitih želja a preko njih i robovi spoljašnjih okolnosti ili ljudi od kojih ostvarenje tih želja zavisi.

Neki sebi uskraćuju mnogo toga jer se boje da prekorače uske granice koje su sami sebi postavili, strahujući da bi mogli biti kažnjeni zbog navodne pohlepe.

Za neke je odricanje znak dostojanstva, koje ih uzdiže visoko iznad drugih, dajući im osećanje da vrede daleko više od onih koji nisu u stanju da se obuzdaju.

Odricanje se može videti i kao plemenita žrtva kojom se osoba postavlja iznad onih za koje se i zbog kojih se žrtvuje, obavezujući ih takođe na večnu zahvalnost (što je, recimo, čest slučaj u odnosima roditelja i dece).

Odricanje se može smatrati zaslugom koja treba da bude nagrađena, materijalnom nadoknadom ili kroz posebno priznanje i uvažavanje. Ukoliko željena nagrada izostane, rađa se bes.

Odricanje može biti i oblik samokažnjavanja. Tada čovek kaže sebi – nemaš pravo na ovo ili ono jer to nisi zaslužio. Jer si rđav i nedostojan. Ovo može postati mazohističko uživanje u lišavanju i mrcvarenju sebe samog.

Najčešće se, i kod odricanja kao i kod svega ostalog, radi o kombinaciji više motiva. Veoma se retko događa da stvari radimo iz jednog jedinog razloga.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather