Poređenja

Živimo vlastite živote. Svaki život je neuporediv jer je neponovljiv. Porediti se sa drugima je potpuno besmisleno. Ipak, mnogi upadaju u zamku poređenja. Mnogima poređenje postaje opsesija, koja proždire čitav život. Takvima je jedino važno da li su bolji ili gori od drugih, da li su ispred ili iza, iznad ili ispod njih. Njihove sposobnosti, njihovo zdravlje, njihov posao, njihov položaj, njihova imovina, njihova porodica, njihove intimne, poslovne ili društvene veze, njihovi prijatelji i poznaninici, njihove zabave i njihova zadovoljstva, sve to samo po sebi više nema nikakvog značaja. Sve to dobija smisao tek u okviru nadmetanja sa ostalima.

Ljudi uhvaćeni u zamku poređenja postoje samo u odnosu na druge. Oni su više ili manje od drugih, plus ili minus. Za sebe i po sebi su ništa. Njihovi životi su isprazni i jalovi. Odišu mrtvilom i beskrajnom dosadom. U njima ima nečeg jednoličnog i mehaničkog. Više podsećaju na mašine nego na živa bića. Ništa ih ne pokreće, ništa ne zanima, osim prinude da se pokažu boljim od ostalih.

Ko se uhvatio u zamku poređenja, sebe je izgubio. Nismo ni više ni manje. Jednostavno, ono smo što jesmo. A to je sasvim dovoljno.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather