Postodmorska depresija

U danima odmora izlazi se iz preovlađujućeg životnog toka. Iz kruga uobičajenih obaveza i odnosa. Postodmorska depresija je zapravo odbijanje da se vrati natrag, u ono svakodnevno. Treba je uzeti kao veoma ozbiljno upozorenje da sa uobičajenim životom nešto suštinski nije kako valja. Da je život kojim se tokom godine živi onaj istinski, onaj pravi, zar bi bilo tako mučno i teško vratiti se u njega? Naravno da ne bi.

Međutim, mnogi žive nametnutim životima koje doživljavaju kao težak teret i mučan kuluk. Navike i uobičajeni ritam svakodnevnice potiskuju ovaj doživljaj. Odmor, međutim, razbija taj ritam, otvara procep iz koga može izroniti ono potisnuto, koje se najčešće ne prepoznaje u svom izvornom obliku već se pojavljuje kao neka neodređena potištenost, kao neka sveobuhvatna mučnina, neka teskoba pred povratkom u svakodnevne obaveze i odnose. Kao jedno – ah, ponovo.

Teskoba je, uostalom, osnovana. Ljudima su njihovi životi mahom pretesni, žuljaju ih i stežu kao što žulja i steže tesna obuća ili odeća. Pružaju im premalo mogućnosti da zaista iskažu svoje mogućnosti i ostvare ono što u njima leži.

Postodmorska depresija nije nešto što treba u žurbi potisnuti, čega se valja pod hitno ratosiljati, kako bi se nastavilo dalje, istim onim putem koji ne vodi nikud. Naprotiv, to je opomena koju treba poslušati. To je prilika da se čovek krajnje ozbiljno preispita.

Koliko zaista učestvuje u svom životu, a koliko ga samo otaljava?

Ima li sopstvenih ciljeva i težnji? Ili je njegov život besciljno tumaranje?

Da li u svom poslu ili studijama zaista nalazi sebe i priliku za samoostvarenje ili mu je sve to samo dosadna dužnost?

Koliko ga ispunjavaju odnosi sa bližnjima i svim onima koji ga okružuju? Koliko sebe ulaže u te odnose?

Ukratko, postodmorska depresija čoveka upozorava da razmisli o tome zašto mu je svakodnevnica tako mučna i da promeni ono što ne valja u njegovom životu. Ko god se o ovo upozorenje ogluši, čini to na vlastitu štetu.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather