Punački i zadovoljni sobom

Opsednutost mršavljenjem je postala više od manije. Postala je strahovlada kojoj se podvrgava ogromna većina žena i sve više muškaraca. Neumoljiva, bespogovorna zapovest glasi – budite svakim danom sve mršaviji. Skidajte kilažu neumorno i bez milosti prema sebi.

Nebrojeno mnoštvo nameće sebi svakojake dijete, svakodnevno sebe izgladnjuje, lišava zadovoljstva i bezbrižnosti u jelu, guta najrazličitije tablete, muči se sa najraznovrsnijim čudotvornim preparatima. Sve to radi ostvarenja jednog sumanutog ideala – nalikovati kosturu što je moguće više.
Ideal je, naravno, neostvariv. Nekako uvek ispadne da je kilograma više nego što bi ih trebalo biti. Idealna i toliko žuđena vitkost je divljač koja uvek umakne.
Ali zato one i oni koji su se dali u potragu za nedostižnom vitkošću žive u svakodnevnom i surovom ropstvu. One i oni više ne znaju za opuštenost i spontanost. Svaki njihov obrok je do tančina proračunat. Svaki njihov zalogaj je opterećen krivicom. Zbog najmanjeg odstupanja od zacrtanih pravila obrušavaju se na sebe sa žestokim samoprekorima.
Vaga je njihov nemilosrdni sudija, čiju presudu iščekuju sa žestokim strahom.
A ipak ne mogu da se bar povremeno ne pobune protiv strahovlade koju su sebi nametnule i nametnuli. U trenucima pobune jedu halapljivo, nezasito. Zatim slede griža savesti, samoprekorevanje, potištenost.
Zbacite sa sebe ove okove. Ni čovek ni žena nisu stvoreni da robuju. Budite slobodno onakvi kakvi jeste. Budite slobodno punački ali neizostavno zadovoljni sobom.
Šta vam vredi sva vitkost ovog sveta ako sebe osudite na svakodnevno primoravanje, lišavanje, pomno samonadziranje i surovo samokažnjavanje?
Šta vam vredi sva vitkost ovog sveta ako sebi oduzmete svežinu, neposrednost i bezazlenost života.
Prihvatite sebe onakvima kakve i kakvi jeste.
I na kraju, jedna napomena ženama. Lepoticu Anu Karenjinu je njen tvorac Lav Tolstoj bez snebivanja nazivao punačkom. Tajna lepote nije u kilogramima. Tajna lepote je u nečem drugom.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather