Sve po rasporedu

U Katarinonom životu sve mora biti “po rasporedu”.  Sve se mora odvijati u tačno odeređeno vreme i po tačno određenom redosledu. Postaje uzrujana čim se u tom rasporedu nešto poremeti. Makar to bila i takva sitnica kao što je kašnjenje neke televizijske emisije ili izmena TV programa na koji je navikla.

Kada joj neko ili nešto «rasturi» raspored, kao da rastura i nju samu. Izbačena iz redosleda koji je sebi zadala, oseća se izgubljenom i jednostavno ne zna šta da započne sa sobom.

Njena uzrujanost prerasta u snažan strah koji je goni da se smesta «uhvati za bilo šta određeno i čvrsto».
Katarina ogroman trud ulaže u najsavesnije planiranje. Bilo o čemu da je reč. Bio u pitanju posao ili kakav izlet, trudi se da sve unapred predvidi i unapred zacrta šta će se, kad i kako raditi.
Svako «iskakanje» doživljava kao napad, uvredu ili obmanu.
Promašenu vremensku prognozu, na primer, zbog koje je prinuđena da promeni planove, doživljava čas kao namernu i podmuklu obmanu, čak kao izraz krajnje nesposobnosti prognozera. I zbog jednog i zbog drugog bi neko, po Katarini, morao da najstrože odgovara, ali je odgovornosti, na njeno veliko negodovanje, sve manje.
Besni na ljude zbog njihove nepouzdanosti i netačnosti.
Mrzi sve neplanirano, užasava se svega što «izmiče kontroli».
Ne podnosi ljude koji se povode za svojim impulsima i raspoloženjima i čije je postupke teško ili nemoguće predvideti. Nastoji da ih izbegne kad god je to moguće ili da njima upravlja, najčešće bezupešno, što je izvor njenog velikog i stalnog jeda koji joj daje neki kislekast izraz lica.
Najradije bi zatvorila i išibala one koji su čak toliko drski da se ponose svojom svojom «spontanošću».
Katarina se boji morske pučine i širokih, otvorenih prostora.
Samo se u omeđenim prostorima, baveći se omeđenim stvarima, okružena omeđenim ljudima oseća koliko toliko sigurnom.
Katarina zalud pokušava da ovlada životom koji bi da omeđi i sapne mrežom tačno utvrđenog rasporeda.
Život je naprosto neukrotiv. Ta neukrotivost može biti izvor velikog straha ali, istovremeno, iz nje izviru životna čar i lepota.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather