HomeTekstoviForumKontaktPretragaDownload

NAPOMENA: Tekstovi na ovom sajtu nisu stručne prirode. To su slobodno-esejistička razmatranja o mukama s dušom. Za svu stručnu psihološku pomoć neophodno je da se obratite stručnim licima.

Prikaza

U izdavačkoj kući Albatros Plus iz Beograda, objavljen je roman "Prikaza" Dejana Simonovića.

Roman je ispričan u vrcavom tonu i brzom, skokovitom ritmu. pripoveda o očevima i sinovima, uklještenim između nesporazuma i sukoba. O nezavršenom detinjstvu i nedovršenom razvodu. O prikazi koja proganja. O krivici koja izjeda. O neostvarenim stremljenjima i nemogućem bekstvu. O minulim vremenima koja nas i dalje pohode i sadašnjosti koja nas satire. Tu stvarnost postaje fantazmagorična a fantazmagorija stvarna.

Dejan Simonović

Posetite blog posvećen književnom stvaralaštvu Dejana Simonovića

Spasimo šumu

Spasimo Zvezdarsku šumu

Baner

Nepotrošač

Sreća nije u potrošnji. Blog - Nepotrošač

Share on facebook
Dostojanstvo i nadmenost PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17 februar 2005 22:51
Što je više nadmenosti, manje je dostojanstva. Nadmenost se hrani lažju, dostojanstvo počiva na istini. Nadmenost se uvek razmeće i šepuri, dostojanstvo to nikada ne čini. Nadmenost je neumerena, dostojanstvo odmereno.

Nadmena je osoba umišljena jer je umislila da je ono što nije. Kiti se mnoštvom nepostojećih vrednosti, osobina i zasluga. Takva osoba glumi samu sebe od jutra do sutra. I pred sobom i pred drugima. Neophodna joj je publika koja će živim odobravanjem potvrditi izmišljenu ličnost koju predstavlja.

Dostojanstven čovek živi svoj život onakav kakav jeste. Ne kinđuri se jer mu to nije potrebno. Ne juri za tuđim odobravanjem jer zna na čemu je.

Nadmena osoba je u stalnom strahu da će biti provaljena, raskrinkana, spuštena na zemlju.

Dostojanstven čovek nema razloga da se boji jer ne lebdi u oblacima i jer se ne pretvara da je ono što nije.

Nadmena osoba je u sebi smetena. Zato je uvek unezverena i usplahirena.

Dostojanstven čovek je pribran je zna ko je, šta je, na čemu je.

Nadmena osoba duboko sumnja u sebe. Zato joj je neophodno da se veštački naduvava kako bi sama sebi izgledala značajnijom.

Dostojanstven čovek tačno zna šta vredi. Sebi niti šta pridodaje, niti šta oduzima.

Nadmena osoba je napadna zato što je slaba.

Dostojanstven čovek je smiren i staložen zato što je jak.

Nadmenost se zasniva na samozavaravanju i samoodbacivanju, dostojanstvo na samospoznaji i prihvatanju sebe samog.

  • Prikaza, roman isprican u vrcavom tonu i brzom, skokovitom ritmu. O ocevima i sinovima, ukljestenim izmedju nesporazuma i sukoba. O nezavrsenom detinjstvu i nedovrsenom razvodu. O prikazi koja proganja. O krivici koja izjeda. O neostvarenim stremljenjima i nemogucem bekstvu. O minulim vremenima koja nas i dalje pohode i sadasnjosti koja nas satire. Tu stvarnost postaje fantazmagoricna a fantazmagorija stvarna. Autor Dejan Simonovic.
 
Share on facebook

Psihologija online

 

Psihologija online

Vremenski podaci

РХМЗ Србије - Аутоматска станица Кошутњак
  • РХМЗ Србије - Аутоматска станица Кошутњак
    Датум осматрања: 21.04.2014, Дан осматрања: ПОНЕДЕЉАК, Време осматрања: 09:02:00, Температура: 14.8 °C, Притисак: 986.3 hPa, Влага: 83 %, Брзина ветра - 10m: 2.8 m/s, Правац ветра - 10m: 118 °, Југоисточни
Iza ogledala, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting