Ukopani u probleme

Ima onih koji ni za živu glavu ne bi priznali svoje probleme. Takvi ono što ih muči kriju i od sebe samih, kao kakvu sramnu tajnu. Ima i onih koji su zaokupljeni svojim nevoljama, kao da su u njih zaljubljeni. Takvi se rado vajkaju, i sebi i drugima, ali ništa ne preduzimaju da zaista poprave svoje stanje. Pretpostavljamo da će čovek sve učiniti da prevaziđe nedaće, ali to nije uvek tako. Čak veoma često nije tako. Mnogi se prosto ukopaju u probleme, kao u kakav rov iz koga ih je veoma teško pomeriti. Jednolično će ponavljati šta ih tišti, ali će zato odbacuti svaki predlog da nešto sa sobom učine. Ili će preko takvih predloga preći kao da ih uopšte nisu ni čuli, nastavljajući da nabrajaju šta im sve nije potaman.

Naravno, ima u tome mnogo obeshrabrenosti, osećanja slabosti i parališuće nemoći. Ali to ipak nije sve. Jedno je pokušati, makar se u tome i ne uspelo, nešto je sasvim drugo unapred dići ruke. Uostalom, ne znamo šta možemo dok ne probamo. A da bismo išta pokušali, moramo to najpre želeti.

A ovde prave i žive želje nema. Ljudi se ponekad problema drže gotovo grčevito, kao u strahu da bi, ako dobro ne pripaze, mogli bez njih ostati. One koji bi da im pomognu doživljavaju kao opasnost, kao neprijatelje koji bi da im oduzmu kakvu dragocenost, kakvo blago bez koga je život teško zamisliv.

Od nevolja su sagradili svoj identitet, u njima našli svoj smisao. Čini im se da su našli odgovor na najvažnije od svih pitanja – ko sam ja? Oni su, eto, osobe sa takvim i takvim problemima, prepoznatljive i sebi i drugima. Život im izgleda ispunjen, do vrha. Svojih nevoljama se potajno i ponose, onako kao što ih se drugi stide. Eh, takve muke niko nema, niti bi ih iko osim njih izdržao. Postoji i narcizam patništva.

Zar da se toga odreknu? Zar da se izlože neizvesnosti? To nikako.

Osoba koja se ukopala u sopstvene nevolje nije uvek osoba koja nije u stanju da sa njima izađe na kraj, već je to neretko osoba koja zazire da to učini jer stahuje od neizvesnosti, jer se užasava promene.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather