Zapitanost nad sobom

Da bismo sebe upoznali, moramo najpre da zastanemo i da se zapitamo nad sobom, umesto da žurno prelazimo preko svojih osećanja, misli i postupaka. Sebi smo zagonetka čija se odgonetka ne nalazi spolja, već u nama. Da bismo razumeli sebe, neophodno je da se najpre začudimo nad sobom. Šta to zapravo osećamo, mislimo, radimo? I zašto? Od čega je sačinjeno složeno tkivo naše ličnosti? Kako su isprepletene, kako zapletene, kako povezane niti našeg unutrašnjeg tkanja?

Odgovori se neće pojaviti odmah. Put kojim se do njih stiže ume da bude i dug i krivudav. Ovde prečice ne pomažu, niti od žurbe ima bilo kakve koristi. Naš odbrambeni sistem će nas često zavoditi na stranputicu, često nam podmetati lažna rešenja. Potrebno nam je strpljenje, potrebna nam je istrajnost.

Da bismo došli do istine o sebi, moramo razotkriti sve svoje laži, naročito one do kojih nam je najviše stalo, posebno one bez kojih nam život izgleda nezamisliv. Moramo se odreći svih onih prividno slatkih ali otrovnih samozavaravanja. Moramo se lišiti svih onih silnih pokrića i izgovora kojima sebe podupiremo i opravdavamo.

To nije lako, ali je izvodljivo. Obmotali smo se samozavaravanjima u nadi da ćemo tako izbeći ili bar lakše podneti udarce koje nam život nanosi. Strahujemo da bismo bez njih bili uništeni. Taj strah je neopravdan. Što smo bliži sebi, to samo otporniji i jači.

Sebe nećemo odgonetnuti isključivo razumom. Nismo matematička jednačina. Sebi smo mnogo više emocionalna nego intelektualna zagonetka.

Važno je da pustimo našim osećanjima da nas vode. Ma kako mučna, protivrečna ili zastrašujuća ona bila. Ma koliko nas možda užasavala pomisao od gubitka samokontrole.

Naš odbrambeni sistem će često pokušavati da nas spreči u napredovanju ka sebi samima, dovodeći nas u stanja otupelosti. Ili će pokušati da nas omete u istraživanju, čineći nas bezvoljnim, sasecajući motivaciju. To se lako može dogoditi kada smo nazreli ili bili blizu da nazremo nešto veoma važno.

Otupelost i bezvoljnost nisu prirodna stanja. Niti su se na nas sručila bezrazložno, niotkud. To su oružja kojima se naš odbrambeni sistem služi u borbi protiv nas samih.

Tu borbu možemo dobiti. Sebe možemo odgonetnuti. Za to nije potrebna nikakva natprirodna snaga. Najvažnije je da se zapitamo nad sobom i da istrajemo u toj upitanosti.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather