Zloslutnica

Uvek predviđa ono najcrnje i najgore. Sa zagriženom strašću predskazuje da će ono što je danas zlo koliko sutra postati još mnogo gore i da će neminovna nesreća rasuti privid nečije trenutne sreće a neminovna žalost satrti kratkovido naivnu radost. Uverena je, uostalom, da će najgorče plakati onaj ko se sada najslađe smeje. Nesnosni su joj tuđa nada i pouzdanje u budućnost. Proglašava preispoljnom budalom svakoga ko veruje da stvari mogu krenuti na bolje ili da se makar ne moraju nužno pogoršavati.

Zloslutnica je duboko nezadovoljna sobom i svojim životom, mada to neće priznati. Čini joj se da joj je život nepovratno izmakao, da nije dobila ni delić onoga što je očekivala, pa i verovala da joj s pravom pripada. Oseća da se tu više ništa ne da učiniti i da je za nju život završen a da ga pravo nije ni živela.

Zloslutnica je duboko ogorčena, ozlojeđena, uvređena. Oseća se prevarenom i uskraćenom.

A ono što je njoj uskraćeno, ne sme biti dato ni drugima. Ako je za nju život beznadežan, mora biti beznadežan za sve. Suprotno bi za nju bila do neba vrišteća nepravda.

Nesposobna da promeni svoj odnos premi sebi samoj i vlastitom životu, zloslutnica još jedino, iako mračno zadovoljstvo nalazi u tome da truje živote ljudima oko sebe. Zato se iz petnih žila upinje da druge optereti nesigurnošću i strahom, težeći da u njima ubije onu nadu koje sama više nema. Otrov koji nemlice deli, obično uvija u sladunjavu oblandu dobronamerne brige i iz te brige proisteklih opravdanih bojazni.

Vera u budućnost proizlazi iz vere koju imamo u sebe, ne iz spoljnih događaja i sticaja okolnosti, na koje ne možemo uvek niti previše uticati jer ne zavise samo od naše volje. Ali, ma šta nas snašlo, vera u sebe će nam pomoći da učinimo ono najbolje što možemo. Vera u budućnost počiva na spremnosti da koristimo vlastite snage i mogućnosti, umesto da očekujemo da nam sve bude dato spolja.

Zloslutnica ne veruje u budućnost jer je izgubila veru u sebe i jer odbija da se aktivno suči sa izazovima života.

I to je njen ključni problem koji, međutim, odbija da sagleda.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather